Zomeratelier bij Het Ontwerp Instituut

Voor de derde keer organiseert het |het ontwerp instituut| het Zomeratelier. Een week lang werken ruimtelijke ontwerpers vanuit verschillende disciplines samen, op zoek naar de betekenis van het jaarthema. Dit jaar is dat ‘Het Paradijs verbeeld’.

Voor wie
Het Zomeratelier is bedoeld voor jonge mensen tot 30 jaar die actief zijn in of met de buitenruimte, de ruimtelijke kunst of het begrip ruimte. Van tuinontwerpers tot decorontwerpers, van landschapsarchitecten tot choreografen, van stedenbouwkundigen tot kunstenaars.

‘Het Paradijs verbeeld’
Het thema ‘Het Paradijs verbeeld’ refereert naar de hoedanigheid van de mens die als geen ander levend wezen in staat is om zich zaken voor te stellen. Door die verbeelding kan de mens de wereld in tijd en ruimte veranderen. Door die kracht is hij in staat om ook het ongrijpbare voor te stellen en er een vorm aan te geven. De kunsten, de religies en de filosofie zijn daar de instrumenten voor.

Werkwijze
Tijdens het Zomeratelier 2014 van |het ontwerp instituut| krijgen opnieuw tien jonge mensen de kans om een week lang kosteloos met elkaar te werken aan het thema ‘Het Paradijs verbeeld’. Gedurende een week wordt aan hun inzichten gewerkt en worden persoonlijke ideeën getoetst of uitgewisseld. Op die manier zullen zij hun zelfbeeld ontwikkelen en de andere deelnemers stimuleren en inspireren. De tien deelnemers worden door een paar coaches ondersteund. Samen met curator Michel Lafaille zullen zij aan een intensief en hoog niveau van interactie tussen alle deelnemers werken.

Locatie
Het Zomeratelier vindt plaats in beeldentuin Land en Beeld te Asperen (Leerdam), een landelijke tuin van 1,5 hectare gelegen aan de Linge. In de parktuin en het oude gemaal bevinden zich werken van 45 kunstenaars.

Presentatie
Naast workshops en werksessies staat ook een werkbezoek aan Fort Asperen op het programma. Daar zal de eindpresentatie op de laatste dag zal plaatsvinden. Tevens zullen diverse ‘mystery guests’ een bijdrage leveren. Het resultaat van deze sessies zal niet alleen in gedachten uitmonden, maar ook naar een productie worden vertaald die op een slotbijeenkomst in Fort Asperen aan een publiek zal worden gepresenteerd.

Aanmelden
Kandidaten voor dit project kunnen in aanmerking komen door een korte presentatie van zichzelf per e-mail in te sturen, vergezeld van een korte beschrijving (maximaal 500 woorden) van hun motivatie en verwachting. Een jury zal uit de inzendingen de tien meest boeiende beschrijvingen kiezen. Deze inzenders worden uitgenodigd om van 11 tot en met 17 augustus 2014 aan het Zomeratelier mee te werken. Aan deze deelname zijn geen kosten verbonden.

Klik hier voor meer informatie.