Veldweek in Drenthe

Vorige week togen alle tweedejaars studenten in het kader van de module landschapsontwerp naar Drenthe. In vijf dagen probeerden ze alle ins-and-outs van het landschap van zuid-Oost Drenthe aan de weet te komen. De opgave van de module is om het stedelijk uitloopgebied van Coevorden en Emmen vorm te geven. Uitgangspunten hierbij zijn het ontwerpen van een energielandschap of een voedsellandschap met daarnaast ruimte voor natuur.

Op maandag ontving de Gemeente Emmen de tweedejaars larensteinstudenten op haar gemeentehuis om daar de aftrap te verzorgen, waarna de studenten aan de slag gingen met de kaartstudie. Met het studiegebied helder voor de geest vertrokken de docenten en studenten richting de kampeerboerderij in Sleen.
Op dinsdag werd per fiets het gebied verkend en werden de verschillende landschapstypes bekeken.
Op woensdag stond de landschappelijke beplanting centraal. Met een waterig zonnetje werd ruim 60 kilometer afgelegd. Tijdens deze tocht konden ze genieten van de pittoreske randveenontginningen en de uitgestrekte hoogveenvlakte. Op donderdag ging een ieder op eigen gelegenheid naar zijn of haar eigen deelgebied en werd er ’s avonds een lezing gegeven door Els van der Laan van Bureau Noordpeil.
De Laatste dag stond in het teken van de ecologie en werden twee beekdalen bestudeerd. Staatsbosbeheer heeft ter plaatse een toelichting gegeven op hun beheer van het beekdal. Na vele kilometers fietsen, was het tjd om het mooie Drenthe weer te verlaten.
Het was een mooie week met regen, zon, hunebedden, zadelpijn maar vooral ook veel gezelligheid.

Student Robbert-Jan Legtenberg maakte een prachtig beeldverslag.