Succesfactoren arboreta en botanische tuinen

raamwerk

Kirsten Welten

 

Succesfactoren arboreta en botanische tuinen

Kirsten Welten heeft een referentiestudie uitgevoerd als onderdeel van haar afstudeeropdracht voor het Von Gimborn Arboretum in Doorn. De referentiestudie diende ertoe te achterhalen wat arboreta succesvol maakt, om zo verbeterpunten te vinden voor het Von Gimborn Arboretum.
Er zijn 6 verschillende plantencollecties bezocht; belangrijke arboreta, botanische tuinen en pineta in Nederland en Belgiƫ.
Voor ieder referentiegebied is een literatuurstudie gedaan, eeninterview gehouden met de directeur/hortulanus en een fysieke inspectie gedaan van de plantencollectie zelf.
Na analyse van de beschikbare gegevens zijn er een aantal conclusies getrokken over mogelijke succesfactoren. Hoewel sommige belangrijke factoren lastig te verbeteren zijn (bijvoorbeeld de ligging), blijkt dat eigenschappen als sfeer, activiteiten en faciliteiten ook veel invloed kunnen hebben op bezoekersaantallen.
Op basis van deze conclusies konden vervolgens specifieke verbetermogelijkheden voor het Von Gimborn Arboretum bedacht worden.

 

< Terug naar het overzicht