Studenten 2e bij studieprijs Multifunctionele landbouw

Tweedejaars studenten Jaldert Veldman en Heleen Jongeneel stuurden hun landschapsontwerp voor de stedendriehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen in en wonnen de 2e prijs van de landelijke prijsvraag voor Multifunctionele landbouw in de categorie HBO-jongerejaars.

 

De opdracht
“Voor de module landschap 2 werd ons gevraagd een landschapontwerp te maken voor de stedendriehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Naast dat de opdracht was er een integraal ontwerp van te maken kregen we ook een thema mee. In ons geval was dit het thema voedsellandschap.”

Van analyse naar ontwerp
“De opdracht werd gestart met een veldweek in het plangebied. Deze was erg interessant en leerzaam. Na deze week hebben we verder geanalyseerd en hieruit hebben we onze visie opgesteld.
Voordat we zijn gaan ontwerpen voor ons plangebied hebben we een algemeen model gemaakt. In het model hebben we vastgelegd hoe voor ons in de toekomst de relatie is tussen de stad en het landschap met betrekking tot voedsel is. Het model is toe te passen op elke willekeurige stad. Wij hebben het model toegepast op ons plangebied rondom Apeldoorn en zo zijn we tot een integraal en interessant ontwerp gekomen. Ons ontwerp is door de docenten beloond met een 8.5”

Inzending en nominatie
Begin februari dit jaar verscheen op Blackboard een bericht over de Studieprijs Multifunctionele Landbouw. Alle tweedejaarsstudenten met een 7 of hoger en met het thema voedsellandschap konden hun masterplan en deeluitwerkingen samen met een samenvatting van de opdracht en het ontwerp inzenden.
“Begin maart kregen we van onze begeleidster te horen dat we genomineerd waren en dus kans maakten op deze studieprijs. Dit was voor ons echt een verrassing.”

De prijsuitreiking
Op donderdag 5 april was de prijsuitreiking van deze studieprijs in de Cinemec in Ede. De dag bestond uit 2 gedeelten, namelijk ’s ochtends de Onderwijsdag multifunctionele landbouw en ’s middags het slotfeest van de Taskforce multifunctionele landbouw. Met als afsluiting van de dag een netwerkborrel.
“Tijdens het ochtendprogramma waren er verschillende sprekers aan het woord, waaronder een ‘boer’ van o.a. een zorgboerderij. Ook wij als genomineerden waren hiervoor uitgenodigd. Aan het einde van het ochtendprogramma werden we samen met onze begeleiders naar voren geroepen voor een kort interview. Daarnaast werden de begeleiders alvast beloond met een dinerbon voor twee personen. Wij hadden op dat moment nog geen idee welke prijs we zouden gaan winnen. Tijdens het middagprogramma werden de studieprijzen uitgereikt. Dit gebeurde in de grote congreszaal in de Cinemec. Voor ons was dit een spannend moment, want wij wisten nog niet welke prijs wij zouden winnen. Op het podium werden de prijzen uitgedeeld en kregen wij de 2e prijs in onze categorie. De prijs die we wonnen was een dinerbon voor een boergondisch diner voor 6 personen. Na afloop hiervan was er een netwerkborrel, waar we veel mensen hebben gesproken die geïnteresseerd waren in ons project.”

Klik hier voor Jaldert en Heleens inzending

Op de volgende site zijn alle ingezonden producten te vinden: http://www.multifunctionelelandbouw.nl/index.php?file_id=2561