Student Bram Wevers 4e op World Skills

Tweedejaars student Tuin- en Landschapsinrichting Bram Wevers reisde in de zomervakantie af naar Brazilië om daar mee te doen aan de “World Skills”.

Bram studeerde voorafgaand aan van Hall Larenstein aan de hoveniersopleiding van het Groenhorst College in Velp. Daar werd hij drie jaar geleden al gevraagd om aan de Nederlandse kampioenschappen tuinaanleg mee te doen. Hij vormde een duo met Simon Kuiperij en werd de eerste keer vierde. Het jaar daarna werden ze Nederlands kampioen. Afgelopen jaar twijfelde Bram of hij weer mee zou doen. De opleiding t&l eiste nu zijn aandacht. Tóch deed hij mee in maart. “Ik heb één vak laten liggen, verder is alles gelukt, … gewoon goed plannen.” Samen met Simon werd hij wederom eerste van Nederland. In augustus mochten ze daarom uitkomen op de World Skills in Sao Paolo.

“Bij aankomst op het vliegveld stond er een vrijwilliger klaar die ons naar ons hotel begeleidde. Daarna hadden we een tour door Sao Paolo. Die stad heeft de grootte van de provincie Utrecht, maar het aantal inwoners van heel Nederland. We zagen behoorlijk wat armoede onderweg, het voelde dan ook een beetje raar toen we een tablet gesponsord kregen van de stad.”

Voorafgaand aan de eerste wedstrijddag mochten alle deelnemers kennismaken met de machines en de materialen die ze ter beschikking hadden. De tekening voor de te maken tuin hadden ze drie maanden daarvoor al ontvangen. “We hadden in Nederland een oefentraject doorlopen met onze coach. Zo hadden we de volgorde uitgeprobeerd en geoefend op een aantal onderdelen zoals het houwen van natuursteen voor een muurtje.”

In Sao Paolo maakten ze in vier dagen tijd de tuin van zeven bij zeven meter. Elke dag moesten ze bepaalde onderdelen af hebben en werden ze beoordeeld. “We hadden alles steeds af, op dag één na. Dat was balen, want dat scheelde een paar punten.” Het was keihard werken. “Ieder moment werd er op je gelet, of je wel veilig werkt, of je je gereedschap wel goed gebruikt. Na afloop zaten wij dan bij te komen en werd ondertussen alles achter ons opgemeten”.

Ze haalden net het podium niet, maar werden “best of the rest” met hun vierde prijs. Ze ontvingen een medal of excellence voor hun bovengemiddelde score.

Bekijk hieronder de film over hun ervaring: