Stage in Ökologisch-Botanischer Garten

Vanessa Michel loopt stage bij Ökologisch-Botanischer Garten in Bayreuth, Duitsland

DSCF4502De keuze om bij een botanische tuin stage te gaan lopen ligt misschien niet voor de hand voor een student management buitenruimte. Maar ik wilde eens kijken wat de mogelijkheden zijn voor een beheerder, anders dan bij een gemeente. Management Buitenruimte richt zich namelijk vooral op advieswerk of gemeentegroen. Ik wou daarbuiten een kans wagen en ik heb er zeker geen spijt van.

Beheerplan nieuwe PrairieIn de eerste week liep het even mis, omdat de verwachtingen van de directeur en mij anders waren. Toen heb ik snel aan de bel getrokken en hebben we samen een stage geformuleerd die voor ons beide goed was. Ik heb verschillende projecten gekregen en heb verschillende personen meegeholpen, zodat ik de hele structuur van de ÖBG heb gezien. De projecten liepen uiteen van ontwerpen, beheerplannen maken, documenteren, informatiebordjes schrijven en eikeltjes meten. Eikeltjes meten? Ja, eikeltjes meten!

Plek van ontwerpIk heb tegen verschillende opdrachten ja gezegd, niet omdat het werk zo interessant is, maar juist om in contact te komen met de betrokken mensen. Tijdens het eikeltjes meten, heb ik vragen over die thesis kunnen stellen (Master biodiversiteit en ecologie, Ausbreitung und Etablierung der neophytischen Roteiche (Quercus rubra)). Zo leer je veel meer dan je eigen vakgebied en worden je interesses verbreed, wat handig voor de toekomst kan zijn.

DSCF4677De leukste opdracht was het maken van een verbeterplan voor de tuin. Opeens ga je heel anders door de tuin wandelen, vallen dingen op wat je eerder niet had gezien. Ik heb een vijftal verbeterpunten opgeschreven, om het vooral voor de bezoeker leuker te maken. Samen met het ontwerp heb ik die aan het einde van mijn stage gepresenteerd. Ik heb expres ruimte voor discussie gelaten, om de meningen van de medewerkers te horen.
Ik ben echt blij dat ik voor deze keuze ben gegaan. Ik heb heel veel geleerd en er hing altijd een gezellig sfeertje op de werkvloer. Ik ben benieuwd of ik me bij mijn volgende stage bij de gemeente net zo op mijn plek voel als hier.

Vanessa Michel

vanessa michel
..