Ontwerpmiddelen die de beleving van de rivier en de rivierstad versterken

deventer

Linda Gozeling
Laura Knoops

 

Ontwerpmiddelen die de beleving van de rivier en de rivierstad versterken

Als onderdeel van het afstuderen hebben Linda Gozeling en Laura Knoops onderzoek gedaan naar ontwerpmiddelen die de beleving van de rivierstad versterken op het traject tussen de rivier en de historische binnenstad. Het onderzoek richt zich daarbij op riviersteden in het middenriviergebied. Hier is de afstand tussen de rivier en de historische binnenstad het grootst. Het onderzoek is toegespitst op het traject tussen de rivier en de historische binnenstad.
Wanneer er meer aandacht besteed wordt aan de beleving van de rivierstad, zouden steden zich veel sterker kunnen profileren aan de rivier. Steden hebben daar esthetisch, recreatief en economisch belang bij.
Het onderzoek ‘Ontwerpmiddelen die de beleving van de rivier en de rivierstad versterken’ toont aan dat er nog veel meer manieren zijn om de stad en het rivierengebied met elkaar te verbinden. Het ligt eraan welk doel de stad voor ogen heeft. Wil de stad een zijn met het rivierfront of moet het rivierfront een onderdeel zijn. Het gaat er om dat bekend is waar de nadruk op moet liggen. In veel gevallen zal er gebruik gemaakt worden van de genoemde principes, accentueren, verbinden of contrasteren, welke ook gecombineerd kunnen worden.
Het rivierfront beschikt over veel kwaliteiten. Benut ze om ruimtelijke kwaliteit van deze gebieden te verbeteren zodat ze kunnen transformeren tot unieke verblijfsplekken. Zodat de stad zich kan profileren aan de rivier. Kansen laten liggen aan het front, is kansen laten liggen voor de hele stad. Nederland is een waterland en de binding met water is onze kracht. Put daar uit! Zodat in de toekomst de rivierstad zijn naam weer eer aan doet.
Verder kijken:

Rapport “Ontwerpmiddelen die de beleving van de rivier en de rivierstad versterken”

Film presentatie Linda Gozeling: Culemborg – De plek aan de Lek

Film presentatie Laura Knoops: Welkom aan de lek

 

< Terug naar het overzicht