Rhodé van Onselen werkt tijdens stage aan prijswinnende tuin

3de voor ontwerpprijs kantoortuin anno 2012

Op vrijdag 10 september 2010 werden op het Floriadeterrein in Venlo de winnaars bekend gemaakt van de ontwerpwedstrijd voor de ‘Kantoortuin anno 2012’. Onder de winnaars viel het bedrijf Meeuwis de Vries hoveniers & tuinontwerpbureau waar Rhodé van Onselen studente aan Van Hall Larenstein stage heeft gelopen. Samen met haar stagebegeleider heeft zij de tuin ontworpen en mocht ze de 3de prijs ontvangen die viel onder de categorie tuinontwerpers. De zes winnende concepten worden daadwerkelijk op het Floriadepark gerealiseerd.

Het ontwerp Jump Up Your Mind stond in het teken dat de kantoorwerknemer letterlijk in de wereld springt van de ontspanning. Het kantoor is vaak de plek waar veel van je vereist wordt. Vergaderen, nadenken, schrijven etc. kortom een plek waar productiviteit hoog in het vaandel staat. Daarom is het belangrijk dat er een ruimte is waar je even snel terug kan trekken van al het gehaast. De sfeer en uitstraling van de tuin

moet daarom rust uitademen en moet niet refereren aan de sfeer die op het kantoor hangt.

Yump up Your Mind

De tuin bestaat uit twee delen die verschillen in gebruik. Het eerste deel heeft een actieve functie waar  de kantoormedewerkers elkaar kunnen ontmoeten, met elkaar vergaderen of lunchen. Het tweede deel staat in het teken van ontspanning. Er wordt bewust gebroken met de sfeer en de werkmoraal  van het kantoor. Je kunt je terug trekken en je hoofd leegmaken. De twee verschillende delen worden visueel gescheiden door een hoge haag , waar twee uitsparingen zijn aangebracht. In deze twee uitsparingen komen grasstrippen die de verbinding tussen de ontmoetings- en ontspanningsruimte vormen.

De ingang van de tuin bevindt zich in de ontmoetingsruimte. Er is plaats gemaakt voor enkele losse stoelen waar je heerlijk kan zitten om te relaxen. Bij de grote kastanjehouten tafel waarover de grasstrips lopen kan geluncht worden. Deze tafel beslaat bijna de gehele breedte van de tuin. De grasstrips bestaan uit traptreden van aluminium die overgaan in brede bakken die vlak over de tafel zweven. Het geheel wordt opgevuld met  graszoden. In deze brede aluminiumbakken komen een tweetal trampolines. Via deze trampoline kom je in de ontspanningstuin. Je sprint letterlijk in een andere wereld. Door het springen worden de gedachtes over het werk losgelaten. Je komt in een omgeving van rust en kan je verder ontspannen.

Door de grijs, blauwe waas van beplanting krijg je het idee alsof je in de wolken bent. Selinum, Achillea en Angelica geven vorm aan de wolkenstructuur en accentueren de horizontale belijning in dit tuindeel. Foeniculum, Cosmea en Limonium zorgen voor een luchtige waas over de border. De schermbloemen en fijnbladige planten worden afgewisseld met horizontale accenten zoals Digitalis en Veronicastrum. Door de hele tuin zullen siergrassen toegepast worden die zorgen voor een ontspannende ruis.

Uiteindelijk zal de grasstrip eindigen in een wand van kastanjehout. Op de grasstrip en tussen de beplanting liggen verspreid een aantal zitzakken waar je lekker kan relaxen. Een kronkelpad van kastanjehouten balken zal door de beplanting slingeren en weer uiteindigen op de ontmoetingsruimte, waar je ook de tuin kunt verlaten.

Ordeel van de jury (bron: Tuin&Landschap 19A 16 septemer 2010)

Deze inzending spreekt niet ieder jurylid bij de eerste oogopslag aan. Volgends de een zal het dragende idee in dit ontwerp niet werken, de ander heeft er juist waardering voor ‘een leuke brutale inspringer’. Die de bezoeker op de Floriade zal animeren. Het ontwerp bestaat uit twee delen, die met elkaar verbonden zijn door een trampoline. Letterlijk springend ontdoet de kantoormedewerker zich van de dagelijkse hectiek en komt in het tweede tuindeel. Hier kan hij zicht terugrekken en het hoofd leegmaken. De juryleden die hierin in eerste instantie vooral een grap zien, nemen het ontwerp uiteindelijk wel serieus. Het idee van een ‘speeltuin voor volwassenen’ wordt origineel gevonden. De manier waarop de combinatie van rust en creativiteit in dit ontwerp is uitgewerkt, krijgt daarom waardering. De jury constateert wel dat op de relatief kleine oppervlakte die de tuin beslaat, veel moet gebeuren; misschien te veel. Voor realisatie op de Alle van de Tuinculturen moeten de ontwerpers op dat vlak nog verbeteringen doorvoeren. Ook vraagt de jury zich af of de budgettering wel klopt. Vanwege de originaliteit wordt aan deze tuin de derde prijs in de categorie ontwerper toegekend.