Proef de stad

LOKAAL VOEDSELFESTIVAL
Donderdag 21 juni 2012
Met Carolyn Steel en Jan Willem van der Schans
Van 16.00 uur tot middernacht – Powered by As we Speak en Dynamic Food

Architectuurcentrum CASA organiseert op 21 juni het festival Proef de Stad over stadslandbouw en regionaal voedsel. Vroeger was voedsel bepalend voor de organisatie van de stad en haar ommeland. Granen, groenten en fruit werden vanuit het omliggende achterland de stad binnengebracht en het vee kwam zelf de stad binnenwandelen om meteen verkocht of geslacht te worden. Sinds de industriële revolutie en de mondiale economie is het contact met de herkomst van ons eten voor een groot deel verloren gegaan en wordt het vanuit de hele wereld naar onze eettafel getransporteerd.

Om meerdere redenen zou het goed zijn als we de relatie met ons voedsel weer herstellen. Een aantal ecologische, ethische en economische voedselproblemen kan hiermee worden verminderd. En wat zou het leuk zijn als de appel in de Arnhemse supermarkt weer gewoon uit de Betuwe komt en we groenten en kruiden eten uit lokale kweek. Of dat de restaurants in de stad een fijne keuze hebben aan Arnhemse riviervis en smakelijke wijnen uit de regio.

PROGRAMMA

16.00 UUR ONTVANGST
Vanaf 16.00 uur gaan bij Showroom Arnhem de deuren open en wordt er een voorproefje geserveerd van lokaal voedsel door Dynamic Food.

17.00 UUR SYMPOSIUM
Hoofdspreker tijdens het symposium is de Britse architect en onderzoeker Carolyn Steel. Haar boek ‘Hungry City: How Food Shapes our Lives’ won de Royal Society of Literature Jerwood Award voor non-fictie. In 2010 is de Nederlandse vertaling ‘De Hongerige Stad’ verschenen en sindsdien is Carolyn Steel ook in Nederland voor veel mensen en bedrijven een eye-opener geworden op het gebied van regionaal voedsel en stadslandbouw.

De tweede spreker Jan Willem van der Schans is onderzoeker aan de Wageningen Universiteit en heeft zich toegelegd op regionaal voedsel en stadslandbouw. Inmiddels is hij betrokken bij meerdere stadslandbouwprojecten in Nederland, waaronder de Marconistrip in Rotterdam. Jan Willem van der Schans heeft ook de expertmeeting Proef de Stad, (georganiseerd door het Departement Tijdelijke Ordening op 8 juni) geleid en zal de uitkomsten hiervan tijdens het symposium presenteren. Waar liggen de mogelijkheden voor stadslandbouw en regionaal voedsel in Arnhem en hoe kan de regio er zijn voordeel mee doen vanuit, ruimtelijk, economisch, sociaal-maatschappelijk, cultureel en culinair oogpunt? De uitkomsten van de expertmeeting vormen de kaders voor een regionale voedselstrategie die het Departement Tijdelijke Ordening en de Wageningen Universiteit gaan uitwerken.

19.00 UUR ROOFGARDEN OP HET DAK VAN DE GARAGE & STREEKEIGEN MAALTIJD
De Roofgarden is een project van AS WE SPEAK en DE BELHAMELS. Zij transformeren het topdek van de parkeergarage Langstraat (boven Showroom Arnhem) tot een groene oase in de stad. Hier zullen zij culturele evenementen organiseren, maar ook als heuse stadsboer groenten, kruiden en fruit gaan kweken. Voor meer informatie zie www.roofgardenarnhem.nl
Annelou van Griensven verzorgt met haar project DYNAMIC FOOD een streekeigen maaltijd op Roof Garden Arnhem. DYNAMIC FOOD is een reizend platform dat kleine boeren uit de omgeving van een stad ondersteunt. Voor meer informatie zie www.dynamicfood.nl. Voor deze maaltijd dient u zich aan te melden en de kosten voor de maaltijd zijn 25 euro inclusief drank. Informatie over het aanmelden staat op de achterzijde van deze flyer.

20.30 UUR KWARTFINALE EK VOETBAL IN SHOWROOM ARNHEM
Als Nederland tweede wordt in groep B, dan speelt Oranje de kwartfinale. In Showroom Arnhem wordt dan de gelegenheid geboden de wedstrijd op groot scherm te zien.

22.30 UUR MIDSUMMERNIGHTPARTY
De zomer begint op 21 juni en dat moet gevierd worden! Proef de Stad wordt daarom afgesloten met ene bruisende Midsummernight Party.

Dag van de Architectuur op 23 juni
Op 23 juni wordt in Arnhem de Dag van de Architectuur georganiseerd vanuit het thema Architectuur & Voedsel. U kunt dan deelnemen aan een lekkere architectuurroute. Voor meer info zie www.dagvandearchitectuur-arnhem.nl

——————————————————————————–

——————————————————————————–

Donderdag 21 juni • Showroom Arnhem, Kleine Oord (naast 179) • deuren open vanaf 16.00 uur
Entree symposium €10,- • studenten €5,- • leden van de CASA-sociëteit gratis
Aanmelden symposium via info@casa-arnhem.nlDit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. •
Deelname streekeigen diner 25 euro p.p. (inclusief drank) • Aanmelden via info@casa-arnhem.nlDit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. vóór 14 juni.
Entree Roof Garden Arnhem, voetbal en Midsummernight party gratis