Geldersch Landschap realiseert ontwerp wildobservatiepost van student Tuin- en landschapsinrichting

Donderdag 6 september zijn op de Veluwe drie markant ogende wildobservatie- posten geopend voor het publiek. Deze objecten zijn tot stand gekomen door de samenwerking tussen het Geldersch Landschap en de opleiding Tuin- en landschapsinrichting van Hogeschool Van Hall Larenstein.

Het Geldersch Landschap heeft derdejaars studenten Tuinarchitectuur gevraagd om met vernieuwende concepten voor wildobservatieposten te komen, om zo bezoekers op een aantal specifieke plekken op de Veluwe ongezien de bronstijd van herten te kunnen laten ervaren. De aangewezen locaties zijn door de studenten geanalyseerd en aan de hand van de eisen en wensen van het Geldersch Landschap hebben zij vervolgens een aantal karakteristieke objecten ontworpen.

Het uiteindelijk gerealiseerde ontwerp is van de hand van Simon Marsman. Het is een opeenstapeling van stammen in zigzag verband. De observatiepost is opgetrokken uit gebiedseigen materiaal (Douglas & Larix hout) met begroeide daken als afdekking. Ze zijn duurzaam, degelijk, robuust en gaan op in hun omgeving. Bezoekers kunnen de posten benaderen via de achterkant. Binnen geven langgerekte kijkgaten een goed zicht op de omgeving, zonder dat het wild de menselijke aanwezigheid bespeurt.

De observatieposten op de Loenermark en in het Wekeromse Zand zijn vanaf nu vrij te bezoeken. De observatiepost in De Dellen ligt in het rustgebied en kan alleen onder begeleiding van de boswachters van het Geldersch Landschap worden bezocht. Het mooiste moment om de posten te bezoeken is tijdens de bronstijd, met als hoogtepunt de periode eind september/begin oktober.

De realisatie van de wildobservatieposten is mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Gelderland, de Nationale Postcode Loterij en een eigen bijdrage van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen. De exacte locaties van de observatieposten staan op de gratis te downloaden wandelfolders,
zie www.mooigelderland.nl.