Milja van Hooft

Schakelzone tussen Stad en Strand

Uitwaaien achter de duinen

Milja van Hooft

Tussen dichtbevolkt Den Haag en de kassen van Westland ligt een groen uitloopgebied achter de duinen: de Schakelzone. Het voorziet in veel recreatieve behoeften van omwonenden en strandtoeristen, maar door het gebrek aan visie vanuit het gebied zelf dreigt het volgebouwd te worden. Het is daardoor nu al enigszins onsamenhangend, ontoegankelijk en desoriƫnterend. Dit plan stelt in alle drie de schaalstappen de kwaliteiten van het landschappelijke park en de beleving van de gebruikers centraal.
In het ontwerp kun je vanaf Midden-Delfland tot aan zee het gele pad volgen door vier verschillende landschappen met elk een eigen karakter. In een half uur fietsen over het gele pad ga je langs polders en pluktuinen, vervolgens een waterrijk park in met een natuurspeelkasteel en een uitkijktoren, dan door een lommerijk landgoed, tot in de struinbare duinen met uitzicht over zee.
Natuurbeleving staat langs deze route voorop, en is afgestemd op de recreatieve behoeften van de omwonenden en toeristen, want niks is beter voor een mens dan regelmatig goed uitwaaien. Duurzaam voor lichaam, geest en omgeving.
De Schakelzone wordt een schakel tussen mensen, landschappen en de stad.

Klik hier voor het volledige rapport