Lezing Historische Tuinen_nu

18 februari organiseert Architectuurcentrum Makeblijde in samenwerking met de NVTL haar laatste lezing in de lezingenreeks ‘Historische Tuinen_nu’.

Architectuurcentrum Makeblijde organiseert in samenwerking met de NVTL een debattenreeks over de rol van de historische tuin in de hedendaagse landschapsarchitectuur: ‘Historische Tuinen_nu’. Het omgaan met historisch erfgoed, met het ontwerp van een ander dat bovendien door de tijd heen een grote gelaagdheid heeft verkregen, kan de landschapsarchitect scherpen in het contextueel ontwerpen. Maar toch blijft deze brede en actuele ontwerpopgave zich afspelen in de marge van het vakgebied. Terwijl in de architectuur een specialisatie in de restauratiearchitectuur bestaat, ontbreekt een dergelijk specialisme in de landschapsarchitectuur, en daarmee ook het vakdebat hoe om te gaan met historische tuinen in actuele opgaven.

Lezing 4 gaat over Tuin en landschap.
Wat voor rol speelt de veranderende ruimtelijke relatie met het omringende landschap in het omgaan met historische tuinen? Binnen welke maatschappelijke context spelen de processen zich af? Van welke netwerken – recreatief, ecologisch – maken groene monumenten deel uit? Welke netwerken zouden er kunnen ontstaan en hoe beïnvloeden individuele tuin en netwerk elkaar?

De lezingen worden ingeleid en gemodereerd door Michiel Huls en Boto van der Meulen. Tijdens elke lezing zal de spanningsverhouding tussen het standpunt van de onderzoeker, de plannenmaker en de uitvoerder samen met het publiek worden besproken.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Programma:

18 februari 2011: Tuin en landschap / Ben Kuipers, Marinke Steenhuis, Sylvia Karres

18 maart 2011: Afsluitend debat ‘Historische Tuinen _ nu’ / Peter Verhoeff, Jan-Willem Edinga, Kees Beelaerts, Ronald van Immerseel, Mariël Kok – o.l.v. Eric Luiten

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Datum: Vrijdag 18 februari 2011 van: 15.00 – 17.00 uur & Afsluiting met een drankje

Locatie: Architectuurcentrum Makeblijde, Oud Wulfseweg 3, Houten http://www.makeblijde.nl/contact/routebeschrijving/)

Aanmelden: aanmelden@makeblijde.nl o.v.v. lezingenreeks ‘Historische Tuinen_nu’. Na aanmelding ontvangt u van ons een bevestiging en entreebewijs.

Prijs: 15 € inclusief drankje na afloop (10 € studenten) / Passe-partout: 65 € voor alle 5 middagen (45 € studenten)

Organisatie: Dit is een samenwerkingsproject van Architectuurcentrum Makeblijde en NVTL, nederlandse vereniging voor tuin- en landschapsarchitecten

Projectteam: Saskia de Wit, Elsbeth Peper, Karin Christof i.s.m. Kees Beelaerts van Blokland, Jan-Willem Edinga, Peter Verhoeff

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Met dank aan het Stimuleringsfonds voor Architectuur, de NVTL en Park Makeblijde.