Koninklijk zicht

Anouk Steinvoorte had een bijzondere afstudeeropdracht: ze mocht een beheerplan maken voor Slotpark Het Oude Loo, onderdeel van kroondomein Het Loo.

Het park is eigendom van de Koninklijke familie en ligt naast Paleis Het Loo. “We zijn in Den Haag gecheckt alvorens we aan de opdracht mochten beginnen. Als we het landgoed wilden bezoeken moesten we ons paspoort inleveren bij de marechaussee die het domein bewaakt.”

Het park was ooit in Engelse landschapsstijl aangelegd met een afwisseling van boomgroepen en open ruimten vanwaar je zicht op het slot had. “In de loop van de jaren zijn de beplantingen in het park zo gegroeid dat de oorspronkelijke open ruimten waren verdwenen. Wij hebben een voorstel gedaan de open ruimten te herstellen, nieuwe zichtlijnen te creëren en paden toe te voegen om dit ook te kunnen beleven. Het is dus niet alleen een beheerplan geworden maar ook een inrichtingsplan.”

“De hoofdbeheerder, de beheerder en rentmeester moesten we daar natuurlijk wel van overtuigen. Door ze op een interactieve manier te betrekken in het ontwikkelen van de visie is het gelukkig een gedragen plan geworden.”