Het is waar…

we hebben onze minor Ontwerpanalyse en Plankritiek afgerond! Dat bewijst ook het lege hokje op school, net zoals onze lege bankrekening trouwens, en de 5.000! foto’s die we rijker zijn. Wat hebben wij een mooie tijd gehad! En leerzaam uiteraard…

De afgelopen maanden zijn voorbij gevlogen en we zijn inmiddels alweer bijna 8 weken op Nederlandse bodem, waarop we afgelopen week met het afstuderen zijn begonnen. Daarmee zijn we alweer langer terug dan dat we op reis zijn geweest en lijkt het opeens heel ver weg. Totdat de vele foto’s erbij worden gehaald en we nog lang kunnen nagenieten van alle steden, parken, tuinen en villa’s die we gezien hebben.

Voor de minor Ontwerpanalyse en Plankritiek hebben wij watersystemen in Europese stadsparken onderzocht, gekeken naar de vormgeving, beleving en gebruik. Hoe geef je een functioneel watersysteem vorm en hoe kan dit bijdragen aan de kwaliteit van de openbare ruimte? Dit was één van de vragen waar wij benieuwd naar waren en wat uiteindelijk voor een uitgebreid onderzoek zorgde. En een mooie reis van 6 weken lang door Zuid-Europa. Waarom Zuid-Europa? Hier zijn in het verleden al verschillende oplossingen bedacht voor piekbuien en lange periodes van droogte, waar Nederland steeds meer mee te maken krijgt. En het weer is ook niet slecht, maar daar deden we het natuurlijk niet voor…

Doordat we alle vijf de parken vanuit dezelfde thema’s hebben benaderd waren er uiteindelijk veel conclusies te trekken. Beginnend op grote schaal en de landschappelijke connectie waarbij gekeken werd naar het landschappelijk watersysteem. Daarna hebben we ingezoomd op het watersysteem van de wijk en tot slot de verschillende functies en deelsystemen in het park zelf. Deze zijn geanalyseerd aan de hand van schema’s, profielen en foto’s. Wat uiteindelijk resulteerde in een rapport van 231 pagina’s (oeps misschien een beetje te enthousiast geweest) en de bijlage nog niet eens meegerekend.

Het onderzoek heeft ons een andere kijk op watersystemen gebracht en dit hopen wij ook over te kunnen brengen op anderen. Het rapport kan in de toekomst gebruikt worden om vanuit een andere manier aan watersystemen te ontwerpen. Gebleken is dat watersystemen niet alleen functioneel zijn, maar dat ze vaak ook de identiteit van een park of wijk mede bepalen.
Dankzij de minor Ontwerpanalyse en Plankritiek hebben we niet alleen een hele leuke tijd gehad, maar ook heel veel geleerd over hoe plannen zijn opgebouwd waardoor ontwerpprincipes te achterhalen zijn. En wat wij daarvan vinden door het schrijven van een Plankritiek.

We hebben teveel gezien om in een blog samen te vatten, maar zijn jullie benieuwd naar ons hele avontuur? Kom dan op donderdag 26 februari in de middagpauze (12.30u-13.15u) naar onze lezing in collegezaal E002, waar wij alles zullen vertellen over de minor, het onderzoek, de bezochte parken en onze eigen ervaringen!

eurotrip