‘Do you want rice or noodles today?’

Door Hanneke Louws

Elke middag ging ik met mijn collega’s bij een van de kleine restaurantjes eten. De keuze was meestal beperkt tot rijst of noedelsoep, maar dat was voor mij geen probleem; even geen aardappelen meer!

Ik wist in het eerste jaar al dat ik naar het buitenland wilde, de enige vraag was waarheen. Na een aantal vruchteloze sollicitaties in Amerika besloot ik mijn geluk te zoeken in Azië. Daar was het in een keer raak bij een bedrijf in Bangkok. Ik zou mijn tweede stageperiode bij P.L. Design werken!
Het bureau waar ik heen ging regelde woonruimte voor me in plaats van stagevergoeding, en dat bleek een klein appartementje te zijn op 200m van het bureau. Het zat op de achtste verdieping waardoor ik elke avond een geweldig mooi uitzicht had op de skyline van Bangkok!

Toen ik de eerste dag aankwam was ik moe, het was ontzettend warm (zesendertig graden!), ik kende helemaal niemand en ik verdwaalde natuurlijk; Thaise tekens zijn vrij lastig te lezen voor de gemiddelde Nederlander. De dag erna begon ik gelijk met werken, en daar leerde ik al mijn twintig collega’s kennen. Thaise mensen zijn heel erg vriendelijk, en ze leerden me wat er belangrijk was bij het ontwerpen van een openbaar zwembad, wat de trends in Azië zijn qua architectuur en om in het Thais eten te bestellen. De meeste projecten waar ik aan werkte waren hotels en vakantieparken, heel anders dan in Nederland waar ik meewerkte aan tuinen en zorginstellingen!

Behalve het verschil van projecten en trends zijn er nog veel meer verschillen: tropische beplanting die jaarrond min of meer hetzelfde beeld geeft en het warme klimaat waardoor mensen vaak buiten zijn.
Op enkele grote parken na is er weinig openbaar groen, wat erin resulteert dat die parken intensief bezocht worden. In de minder hete uren word hier aan fitness gedaan, hard gelopen en gewandeld.
Weinig openbaar groen betekent niet dat de stad een grijze massa is; ik heb zelden zo’n groene stad gezien! Veel mensen hebben een eigen (mango)boom in hun achtertuin, en daarnaast zijn er talloze ongebruikte plekken die in dit warme en vochtige klimaat in no time vol planten staan!
Thailand is me heel goed bevallen en ik zou iedereen aanraden om dit prachtige land te bezoeken: de mensen zijn er heel vriendelijk, het eten is lekker, je ziet nog eens iets wat je thuis niet ziet (ook qua tuinarchitectuur) en je hebt de kans om een totaal andere cultuur te leren kennen!