Straatbeelden

De minor Stedelijke Beplanting is heel anders uitgepakt dan ik dacht toen ik er aan begon. Dat we een prachtig boek zouden neerleggen na 20 weken had ik zeker niet verwacht, en dan ook nog gedrukt met een oplage van 50 stuks!

Het boek dat we met in totaal 7 personen gemaakt hebben is grotendeels een beeldenboek geworden. Het uitgangspunt voor het onderzoek was dat er steeds minder ruimte is voor bomen in het straatprofiel. Boomsoorten die vroeger werden ingeplant voldoen niet altijd meer. Het boek beschrijft meer dan 60 straatprofielen, uiteenlopend van stadslanen tot winkelstraten, met praktische oplossingen en inspirerende ideeën. We hebben de diverse soorten straten en lanen onderverdeeld in teams van 2. Die zijn op pad gegaan en hebben foto’s gemaakt van het profiel en alles ingemeten. De profielen zijn daarna uitgetekend met autocad en opgewerkt met Photoshop en Indesign. Het uiteindelijke resultaat is een totaalbeeld van het boven- en ondergrondse profiel van de betreffende straat of laan. In dit totaalbeeld zijn verschillende details opgenomen waaronder de plantverbanden, de plantafstand en groeiplaatsinrichting de soortkeuze en hoogte van de boom. Met deze gegevens en de inmeetgegevens van het profiel hebben we elk onderzocht profiel een waardering meegeven. De waardering is tevens een beoordeling van hoe het huidige resultaat eruit ziet. Wat is goed gedaan en wat minder goed en we hebben een inschatting gemaakt van leeftijdsverwachting van een boom op deze plek.

Als extra gegeven hebben we bij elk profiel een boombeschrijving opgenomen. Hierin wordt elke keer een soort beschreven, vaak de soort die in het profiel staat, en worden leuke wetenswaardigheden gegeven.

Aan het eind van elk hoofdstuk hebben we een conclusie opgenomen over een zestal elementen dat we onderzocht hebben. Overeenkomstige plantafstanden, afwijkende soortkeuzes en uiteenlopende groeiplaatsinrichtingen zijn hier voorbeelden van. Op deze manier kan een ontwerper of beheerder die het boek doorleest direct zien welke soort al veel gebruikt worden en wat bijvoorbeeld een gangbare plantafstand is. Ook is op sommige foto’s in een oogopslag te zien dat bepaalde soorten beter niet in straat gebruikt kunnen worden.

Het was een bijzondere minor met een erg verrassend resultaat. Voor mensen die voor de keuze staan een minor te kiezen, dit is een aanrader, erg leerzaam en wat ook erg leuk is: diverse afstudeerrichtingen kunnen op deze manier de krachten bundelen een onderzoek afleveren dat een brede basis heeft!

Jonathan de Kruijf

 

Blader hieronder door de conceptversie van het boek
Heb je opmerkingen over de conceptversie? Mail jack.martin@wur.nl