Bomendag

Op woensdag 17 december zijn alle studenten uitgenodigd voor de ‘Bomendag ‘in de Kapel.

Bomen in Nederland worden steeds vaker bedreigd door ziekten en plagen. Jaren geleden begon het met bacterievuur en al snel volgde iepziekte, kastanjebloedingsziekte, massaria en essentaksterfte. En wat staat ons nog te wachten. De Aziatische boktor, Sudden oak death, of de eikenboktor? Maar bomen zijn ook een prachtig instrument om de buitenruimte mee vorm te geven. Denk maar eens aan landgoederen met markante lanen of het hoog stedelijk gebied, waar bomen ruimtes begeleiden, markeren of tot een prettige plek transformeren.
Hoe moeten we hier nu mee om gaan? Niet dat we op de Bomendag antwoord geven, maar we geven wel informatie over het voorbeeld(?) beheer in de bosbouw, het gevaar van monoculturen, de integrale beplantingsmethode, de 10/20/30 regel, groene infrastructuren en natuurlijk laten we jullie ook zien hoe bomen in een ontwerp toegepast kunnen worden.
’s Ochtends en aan het begin van de middag zijn er lezingen. Er wordt zelfs een live verbinding met Zweden gemaakt, waar Cecil Konijnendijk, hoofd van het departement van landschapsarchitectuur, planning en management een lezing houdt over groene infrastructuren. Daarna gaan we aan de slag. In diverse groepen wordt een casestudy uitgewerkt, waarin de inhoud van de lezingen wordt verwerkt tot nieuwe modellen.
Na deze dag hopen we dat jullie in de toekomst bewuste afwegingen maken bij het toepassen van bomen in het stedelijk gebied!

Hans Jacobse
Margreet van Kuijk
Ben ter Mull
John Raggers